Ahluwalia avea 19 ani când a cumpărat o firmă de piese auto falimentară din Londra. În 2011, acesta a vândut afacerea Euro Car Parts pentru 375 milioane de dolari, după ce a creat mii de joburi, scrie money.cnn.com.
În prezent, Marea Britanie încearcă să tempereze numărul de imigranți care vor să exploreze visul britanic, dar fostul refugiat le amintește oamenilor că acești străini pot aduce un beneficiu economic nesperat.
„Coloana vertebrală a acestei țări este imigrația și nu trebuie să uităm asta”, a declarat antreprenorul.
Ahluwalia s-a născut în Uganda, în anul 1958. La acea vreme, fosta colonie britanică găzduia mii de familii, care emigraseră din Asia de Sud, pentru a lucra la căile ferate și în alte proiecte de infrastructură.
Multe din familii aveau succes în țara adoptivă și jucau un rol proeminent în mediul de afaceri. „Ne descurcam foarte bine”, a declarat Ahluwalia. „Am crescut în condiții foarte, foarte bune”.
Totul s-a schimbat odată cu instaurarea tiranului Idi Amin, după puciul militar din 1971. Idi Amin a desfășurat unul din cele mai sângeroase regimuri din istoria Africii.
„Nebunul Idi Amin s-a trezit într-o zi să spună că acești oameni (ugandezii din Asia de Sud) sunt nocivi pentru țara noastră…sunt toți agenți britanici, care trebuie expulzați”, își amintește Ahluwalia. „În 30 de zile am fost goniți din Uganda”.
Viața de la zero
Ahluwalia, alături de cei doi frați, mama și tatăl său, au ajuns în Marea Britanie. În ciuda condițiilor de trai precare, imigrantul s-a bucurat de ospitalitatea unora dintre britanici.
„N-o să uit niciodată bunătatea și spiritul empatic britanic”, a declarat Ahluwalia. „În vremuri tulburi, ne-au ajutat… nu le pasă de ei înșiși”.
După un timp în care au locuit cu mai multe familii, imigranții s-au mutat în propriul apartament. Ahluwalia nu a găsit o școală britanică potrivită dorinței sale. Deziluzionat, și-a găsit refugiul în piețele aglomerate ale Londrei, unde a lucrat.
„Când nu ai nimic, dai tot ce ai, pentru a te ridica”, a declarat Ahluwalia. „Bănuiesc că aptitudinile mele pentru afaceri m-au ajutat”.
Clădirea unui imperiu
În 1978, pe când avea 19 ani, Ahluwalia a înființat firma Euro Car Parts. Tânărul a folosit un împrumut de 7.500 dolari, preluând o afacere falimentară. „În prima zi, nu știam nimic despre piese auto”, a mărturisit antreprenorul.
Dar a lucrat din greu. În timp ce fostul proprietar lucra de la 9 la 17, Ahluwalia s-a spetit non-stop, pentru a satisface exigențele clienților.
Awluwalia și-a extins inventarul și a deschis noi sedii, în Londra și întreaga Mare Britanie. „De la 10 angajați, am ajuns la 50, apoi 100. Era un roller coaster”, a povestit acesta.
Următorul capitol
Afacerea a atins punctul maxim în 2011, când Euro Car Parts număra 3.500 de angajați și 89 de magazine. Ahluwalia a vândut afacerea americanilor de la LKQ Corporation, o altă companie importantă de piese auto.
„Decizia mi-a permis să fac multe lucruri”, a declarat imigrantul. „Investesc în șase-șapte companii… sunt antreprenor în serie”.
În prezent, Ahluwalia este președintele Dominvs Group, o firmă specializată în imobiliare. Cei trei fii ai săi gestionează afacerile de zi cu zi ale companiei.
Antreprenorul este și un bun filantrop, ajutându-i pe londonezii fără adăpost și oferindu-le educație copiilor săraci din India.
În anii următori, acesta speră să se mute în India, „căminul strămoșilor săi”. „Vreau să uit de vremurile grele și să îmi amintesc de cele bune”, a declarat Ahluwalia. „Vremurile grele au fost foarte grele, iar vremurile bune sunt foarte bune”.